torsdag 26 mars 2009

Tortillas, frijoles y chilitos: lo culinario mexicano en la literatura chicano y mexicano

Gabriela Villagrán har svensk mamma och mexikansk pappa och har bl a växt upp i Mexico City, San Diego, Tijuana och men bor nu i Stockholm. Hennes föreläsning, strax före lunch, handlade om mat. Chicano är en mexikansk amerikan, dvs en som är född i USA men har rötterna i Mexiko. Ordet kommer från "Mechicano" som kortades ner till chicano.

Tre böcker som nämndes under föreläsningen:
"Como agua para chocolate" av Laura Esquivel
"Caramelo" av Sandra Ciseros
"Diario de un majado" av Ramón "Tranguis" Pérez

Typiska ingredienser i mexikansk mat är:
tomat (i Mexiko:jitomate, av náhutl: tomatl), majs, bönor, chili men också avocado och lime.
Jag blev väldigt intresserad av att köpa en molcajete som är oumbärlig när man gör salsa, guacamole eller stöter kryddor.

Till slut en liten hjälp när du ska beställa mexikansk mat i Mexiko:
tacos - är inte hårda som här i Sverige utan det är en mjuk tortilla med t ex kebabliknade kött och salsa.
totopos - då får du nachochips
burritos - är inte mexikanskt
Däremot rekommenderar Gabriela myror, bältdjur, orm, syrsor ... och varför inte masken i Mezcal som är väldigt nyttig!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar